Biuro Wspierania Badań

  1. Sekcja Komunikacji i Współpracy Międzynarodowej

Kierownik: Iwona Kieda

Pracownicy: Justyna Banasiak, Tomasz Jeliński, Krzysztof Wilczek, Edyta Jermakow

Obszary działania:

  • Promocja/Komunikacja/Popularyzacja
  • Promocja badań prowadzonych w Instytucie.
  • Prowadzenie kanałów społecznościowych Instytutu.
  • Działalność popularyzacyjna – realizacja projektów edukacyjnych, współpraca ze szkołami, udział w festiwalach nauki, organizacja warsztatów i innych aktywności angażujących społeczeństwo w naukę.
  • Współpraca Międzynarodowa
  • Budowanie międzynarodowej sieci współpracy Instytutu.
  • Wsparcie pracowników w rozwijaniu międzynarodowych kontaktów naukowych i pozyskiwaniu partnerów do projektów badawczo-rozwojowych.
  • Pomoc w przygotowaniu wniosków aplikacyjnych oraz realizacji projektów finansowanych ze środków międzynarodowych programów i agencji.
  • Wdrażanie programów rozwoju wiedzy i kompetencji w regionie i kraju.
  • Reprezentowanie Instytutu w międzynarodowych sieciach partnerskich.
  • Animowanie udziału Instytutu w strategicznych partnerstwach europejskich.
  • Organizowanie spotkań informacyjnych o możliwościach finansowania działalności naukowej.
  1. Sekcja Monitoringu i Rozliczeń Projektów

Kierownik: Anna Gwizdek-Wiśniewska

Pracownicy: Magdalena Trojanowska, Monika Wysocka-Kawa,

Obszary działania:

  • Monitorowanie realizacji projektów pod kątem finansowym i zgodności z wymogami formalnymi.
  • Sporządzanie zestawień finansowych kosztów w projektach, w tym do raportów okresowych i końcowych.
  • Pomoc w formalnej realizacji projektów (zgodność z przepisami, nadzorowanie umów, raportowanie).
  • Kontakt z instytucjami finansującymi projekty (uzgodnienia, rozwiązywanie problemów).
  • Udział w przygotowywaniu aplikacji projektowych od strony formalno-prawnej i finansowej.
  • Naliczanie kosztów pośrednich w projektach i monitorowanie ich wydatkowania.
  • Gromadzenie i raportowanie informacji o projektach do POLon.
  • Szkolenia dotyczące przygotowywania projektów od strony budżetowej.
  • Podział środków na działalność naukową w ramach Funduszu Badań Własnych.
  • Bieżące zestawienia dotyczące realizowanych projektów i kosztów.
  1. Sekcja Rozwoju i Projektów Inwestycyjnych

Kierownik: Katarzyna Capłap

Pracownicy: Katarzyna Gawdzińska-Duda, Janusz Wróblewski

Obszary działania:

  • Projekty inwestycyjno-rozwojowe realizowane z Funduszy Strukturalnych, w tym FEWIM (Fundusze Europejskie dla Warmii i Mazur).
  • Projekty realizowane ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
  • Projekty infrastrukturalne.
  1. Sekcja Rozwoju Zasobów Ludzkich

Kierownik: Maciej Cieślik

Pracownicy: Iwona Zakrzewska-Hałuszka, Agnieszka Sikorska

Obszary odpowiedzialności:

  • Szkolenia wewnętrzne i zewnętrzne (wprowadzenie procedury szkoleniowej: planowanie, organizacja, monitoring), w tym językowe.
  • Wsparcie Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej (rekrutacja oraz sekretariat).
  • Koordynacja procesów rekrutacyjnych (naukowych i nienaukowych) oraz implementacja procesu on-boardingu.
  • Legalizacja pobytu cudzoziemców zatrudnionych w Instytucie oraz doktorantów, a także zapewnienie im sprawnej adaptacji.
  • Koordynacja wymiany akademickiej (głównie mobilności Erasmus Plus i NAWA).
  • Organizacja wydarzeń, spotkań i imprez dla pracowników Instytutu.
  • Inicjowanie i koordynacja działań HR w ramach „HR Strategy for Researchers”.
  • Pomoc w procesach administracyjnych.
  • kalkulacja liczby godzin
  • karty czasu pracy

Pliki KCP należy wysyłać do Działu Kadr (j.papurzynska@pan.olsztyn.pl) i do wiadomości BWB (smirp@pan.olsztyn.pl)


Przed wysłaniem pliku KCP do działu kadr prosimy o nadanie nazwy pliku w formacie:

  1. przy kartach czasu pracy uzupełnianych dla jednego projektu:

„KCP_RRRR-MM_Nazwisko I_nr księgowy”

przykłady:

  • KCP_2025-05_Nowak A_508-100
  • KCP_2025-05_Nowak A_509-02
  • KCP_2025-05_Nowak A_510-40
  • przy kartach czasu pracy uzupełnianych dla więcej niż jednego projektu:

„KCP_RRRR-MM_Nazwisko I_nr księgowy projektu 1_nr księgowy projektu 2_nr księgowy projektu …”

przykłady:

  • KCP_2025-05_Nowak A_508-100_508-120
  • KCP_2025-05_Nowak A_509-02_509-19
  • KCP_2025-05_Nowak A_510-40_510-41

Dla przypomnienia – numery księgowe projektów:

  • projekty krajowe (np. NCN, NCBR, NAWA): 508-*
  • projekty unijne (np. Welcome, Crospaths, FututreFoods)  509-*
  • projekty unijne (np. EIT FOOD) 510-*

gdzie * to numer wewnętrzny projektu

Dostęp do baz: (a) CAB Abstracts with Full Text, (b) Food Science Source oraz (c) FSTA with Full Text.

 Bazy są  dostępne na platformie EBSCO https://research.ebsco.com/c/swcump na takich samych zasadach dostępu jak bazy w licencji krajowej:

  1. w siedzibie Instytutu, w ramach sieci adresów IP instytucji
  2. w dostępie poza siecią, z komputerów domowych i urządzeń mobilnych. Do dostępu domowego należy skorzystać z poniższych danych do logowania:

User ID:                bazyirzibz

Password:           OlsztynPan%25

Okres testu:

Bazy  CAB Abstracts with Full Text i Food Science Source: do 31 lipca 2025 r.

Baza FSTA with Full Text: do 15 lipca 2025 r.

CAB Abstracts with Full Text

Baza CAB Abstracts with Full Text, przygotowana we współpracy z ekspertami z CABI, zapewnia dostęp do światowej literatury z zakresu nauk przyrodniczych. Obejmuje tematy z zakresu stosowanych nauk przyrodniczych – od rolnictwa, środowiska i nauk weterynaryjnych, po ekonomię stosowaną, rekreację/turystykę i żywienie. Zawartość bazy obejmuje 1,238 aktywne czasopisma pełnotekstowe, z pośród których 978 to aktywne, pełnotekstowe czasopisma bez embarga. CAB Abstracts with Full Text obejmuje kluczowe tematy z zakresu nauk przyrodniczych, w tym rolnictwo, środowisko naturalne, nauka o żywności, zdrowie człowieka, mykologia, odżywianie, nauki o roślinach, nauki weterynaryjne.

link bezpośredni: https://research.ebsco.com/c/swcump?db=cbt         


FSTA with Full Text

FSTA with Full Text to specjalistyczna, pełnotekstowa baza danych obejmująca literaturę naukową i technologiczną dotyczącą żywności, napojów i żywienia. Jest ona tworzona we współpracy z zespołem ekspertów w ramach IFIS, organizacji non-profit, która nieustannie angażuje się w naukę i rozwój oraz cieszy się reputacją naukowej integralności, dokładności i doskonałości. Zawartość bazy to ponad 247 aktywnych czasopism pełnotekstowych (w tym 172 to aktywne czasopisma pełnotekstowe, na które nie nałożono embarga). Oprócz podstawowych obszarów nauki o żywności, technologii, napojów i żywienia, FSTA with Full Text zawiera treści dotyczące wielu pokrewnych dziedzin, w tym biotechnologia, bezpieczeństwo żywności, technologie omiczne, żywność dla zwierząt, nauka o sporcie, zrównoważony rozwój.

link: https://research.ebsco.com/c/swcump?db=ftt


Food Science Source

Food Science Source to wszechstronna baza danych zaprojektowana z myślą o potrzebach podmiotów branży żywnościowej i studentów kierunków związanych z żywnością i żywieniem. Szeroki zakres zawartych materiałów zapewnia użytkownikom dostęp do użytecznej i niezbędnej wiedzy odnośnie każdego aspektu tej branży, w tym nauk o żywności, usług żywieniowych, przetwarzania, pakowania, transportu żywności itp. W bazie danych można znaleźć tysiące rekordów, a także dostęp do pełnej treści ponad 750 publikacji różnego typu np.: czasopism, monografii i publikacji branżowych. Tematyka bazy obejmuje: agrobiznes, żywność i napoje, opakowania na żywność, przetwórstwo spożywcze, bezpieczeństwo żywności, usługi gastronomiczne, dostawa żywności, rozwój produktów związanych z żywnością.


link bezpośredni: https://research.ebsco.com/c/swcump?db=fsr

Szczegółowa instrukcja dotycząca

  • dodawania publikacji do ORCID z pliku .bib
  • nadawania uprawnień “trusted party”

Ważne numery ORCID:

  • Natalia Grodzka – 0009-0006-2019-8810
  • Ania Gwizdek-Wiśniewska – 0000-0002-3460-1168

Jeśli brakuje jakiejś publikacji lub potrzeba jest aktualizacji plików .bib, proszę wysłać wiadomość na smirp@pan.olsztyn.pl