Bazy EBSCO – dostęp testowy

Szanowni Państwo,

Dla wszystkich pracowników Instytutu uruchomiony został testowy dostęp do baz: (a) CAB Abstracts with Full Text, (b) Food Science Source oraz (c) FSTA with Full Text.

 Bazy są  dostępne na platformie EBSCO https://research.ebsco.com/c/swcump na takich samych zasadach dostępu jak bazy w licencji krajowej:

  1. w siedzibie Instytutu, w ramach sieci adresów IP instytucji
  2. w dostępie poza siecią, z komputerów domowych i urządzeń mobilnych. Do dostępu domowego należy skorzystać z poniższych danych do logowania:

User ID:                bazyirzibz

Password:           OlsztynPan%25

Okres testu:

Bazy  CAB Abstracts with Full Text i Food Science Source: do 31 lipca 2025 r.

Baza FSTA with Full Text: do 15 lipca 2025 r.


CAB Abstracts with Full Text

Baza CAB Abstracts with Full Text, przygotowana we współpracy z ekspertami z CABI, zapewnia dostęp do światowej literatury z zakresu nauk przyrodniczych. Obejmuje tematy z zakresu stosowanych nauk przyrodniczych – od rolnictwa, środowiska i nauk weterynaryjnych, po ekonomię stosowaną, rekreację/turystykę i żywienie. Zawartość bazy obejmuje 1,238 aktywne czasopisma pełnotekstowe, z pośród których 978 to aktywne, pełnotekstowe czasopisma bez embarga. CAB Abstracts with Full Text obejmuje kluczowe tematy z zakresu nauk przyrodniczych, w tym rolnictwo, środowisko naturalne, nauka o żywności, zdrowie człowieka, mykologia, odżywianie, nauki o roślinach, nauki weterynaryjne.

link bezpośredni: https://research.ebsco.com/c/swcump?db=cbt         


FSTA with Full Text

FSTA with Full Text to specjalistyczna, pełnotekstowa baza danych obejmująca literaturę naukową i technologiczną dotyczącą żywności, napojów i żywienia. Jest ona tworzona we współpracy z zespołem ekspertów w ramach IFIS, organizacji non-profit, która nieustannie angażuje się w naukę i rozwój oraz cieszy się reputacją naukowej integralności, dokładności i doskonałości. Zawartość bazy to ponad 247 aktywnych czasopism pełnotekstowych (w tym 172 to aktywne czasopisma pełnotekstowe, na które nie nałożono embarga). Oprócz podstawowych obszarów nauki o żywności, technologii, napojów i żywienia, FSTA with Full Text zawiera treści dotyczące wielu pokrewnych dziedzin, w tym biotechnologia, bezpieczeństwo żywności, technologie omiczne, żywność dla zwierząt, nauka o sporcie, zrównoważony rozwój.

link: https://research.ebsco.com/c/swcump?db=ftt


Food Science Source

Food Science Source to wszechstronna baza danych zaprojektowana z myślą o potrzebach podmiotów branży żywnościowej i studentów kierunków związanych z żywnością i żywieniem. Szeroki zakres zawartych materiałów zapewnia użytkownikom dostęp do użytecznej i niezbędnej wiedzy odnośnie każdego aspektu tej branży, w tym nauk o żywności, usług żywieniowych, przetwarzania, pakowania, transportu żywności itp. W bazie danych można znaleźć tysiące rekordów, a także dostęp do pełnej treści ponad 750 publikacji różnego typu np.: czasopism, monografii i publikacji branżowych. Tematyka bazy obejmuje: agrobiznes, żywność i napoje, opakowania na żywność, przetwórstwo spożywcze, bezpieczeństwo żywności, usługi gastronomiczne, dostawa żywności, rozwój produktów związanych z żywnością.


link bezpośredni: https://research.ebsco.com/c/swcump?db=fsr